CZ
EN
DE
Vyhledání:
Aktuálně

Kulturní tradice

Počátky města spadají do druhé pol. 13. stol., kdy se za vlády Přemysla Otakara II. začala rozrůstat stará slovanská osada Oustí, jejíž obyvatelstvo se věnovalo převážně tkalcovství.

Tento rozvoj řemeslné výroby v sobě zahrnuje i počátky kulturního života, k němuž neoddělitelně patřila hudba. V listopadu 1803 byla založena „Cecilská hudební jednota“. Tento sbor působí dodnes a stal se tak nejstarším hudebním spolkem v Čechách, který se zabývá chrámovou hudbou.
Kocianova houslová soutěž
Na začátku 20. století byla založena dvě hudební tělesa. V roce 1909 to byl zpěvácký spolek „Lukes“, pojmenovaný po slavném ústeckém rodákovi, pěvci Janu Ludevítu Lukesovi, který byl členem pražského Prozatímního divadla a v roce 1918 pak „Orchestrální sdružení“. Jeho repertoár zahrnoval např. skladby Šubrtovy, Dvořákovy, Smetanovy, Čajkovského a Beethovenovy. Dosáhl takové umělecké úrovně, že mohl přivítat takové hosty, jako byli Jaroslav Kocián, Bohuš Heran, či Rudolf Firkušný.

Na tuto bohatou hudební minulost navazují i současné hudební generace. Dokladem toho jsou mimo jiné i mezinárodní hudební soutěže pro mládež – Kocianova houslová soutěž a Heranova violoncellová soutěž.
Scénický tanec
V posledních letech se uskutečňuje v Roškotově divadle celostátní přehlídka scénického tance pod názvem Tanec, tanec, kterého se vedle ústeckého souboru C-Dance pod vedením Evy Veverkové, účastní i řada dalších uskupení a sólistů.
Město v pohybu
Tradicí se stává „Týden dobré pohody – Město v pohybu“ konaný vždy v první polovině června. V jeho rámci se na ústeckém náměstí koná řada sportovních soutěží a kulturních programů, kterých se účastní jak ústečtí, tak pozvaní hosté z celé republiky.

Do výčtu kulturních tradic města Ústí nad Orlicí nelze nezahrnout malování a stavění betlémů, jehož počátky sahají do 18. století a přetrvávají do dnešních dnů. Vzácné umělecké celky jsou uchovávány v depozitáři městského muzea a každoročně jsou před Vánocemi zpřístupněny široké veřejnosti.
Ústecké Vánoce
V adventním čase se koná na slavnostně vyzdobeném náměstí „Ústecký Advent“.

 

 

 

 

 

Zodpovídá: Bc. Zdenka Kroulíková Aktualizováno dne 4. 4. 2013
Krizové řízení
Informační centrum

Informační centrum

Chcete být informováni o dění ve Vašem městě na svůj email?
Registrujte svoji emailovou adresu a my Vám budeme novinky zasílat.
Kalendář akcí
Obecné informace

Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav

Mapa

Město Ústí nad Orlicí
kraj: Pardubický
okres: Ústí nad Orlicí
katastr. výměra: 36,36 km2
počet obyvatel:
14 395 (31. 12. 2015)
starosta: Petr Hájek

Web kamera